Як правильно обрати коропове вудлище

Як правильно  обрати коропове вудлище

Коропове вудлище – це досить потужна рибальська снасть, яка використовується для  закидів важких грузів на далекі дистанції. Залежно від функціональних та конструктивних особливостей, відзначають кілька основних видів вудилищ для коропа: маркерні, робочі та сподові. Кожне з цих вудлищ розраховане на певні навантаження та упіймання риб конкретних розмірів, ваги.

Види та характеристики вудилищ для лову коропа

Розбираючись з тим, як правильно вибрати коропове вудлище і скільки всього рибальських снастей необхідно для риболовлі, важливо ознайомитися детальніше з трьома видами:

  1. Робоче вудлище – довжину вибирають з урахуванням зростання рибалки. Наприклад, при зростанні рибалки 175 см оптимальна довжина – 12 футів.
  2. Маркерні вудилища – це гарні коропові вудилища на дослідження незнайомих водойм. З їхньою допомогою вдається визначити не тільки всі необхідні особливості дна, але й відшукати найбільш перспективну ділянку для лову риби.
  3. Сподові снасті – таке вудлище для коропового лову використовується для закидання підгодівельних кульок або ракет.

Деякі рибалки вибирають одну модель із запропонованого списку снастей, але найкраще мати у власному арсеналі, як мінімум, по одному вудлищу кожного виду.

Основні категорії коропового вудлища

Вибрати коропове вудлище досить складно, враховуючи величезний асортимент різноманітних моделей. Але варто пам’ятати про те, що всі рибальські снасті поділяються на дві основні категорії – телескопічні та штекерні. Перший варіант не підходить для любителів карпфішингу, тому що не має у своїй конструкції потрібного запасу потужності, що буде потрібно для здійснення силових закидів важких грузил. Тому вудилище для лову коропа має бути штекерним.

Вибір коропового вудлища

Досвідчені рибалки рекомендують у своїх статтях та блогах здійснювати вибір коропового вудлища, посилаючись на такі параметри:

  • Призначення – враховуються особливості обраного місця лову (наявність/відсутність корчів, рослинності та інше).
  • Оптимальна довжина – довгі коропові снасті допомагають рибалкам впевнено контролювати процес виведення риби, що важливо в умовах “полювання” на важкодоступних ділянках.
  • Тест вигину чи жорсткість – тестові показники моделей для карпфішингу варіюються не більше від 2,5 до 3,5 фунтів.

 

 

 

 

Що впливає на вартість вудлища?

Одним із найпоширеніших серед рибалок питань є питання: скільки коштує коропове вудлище? Розібравшись детальніше з тим, що таке коропове вудлище, можна переходити до процесу його вибору та покупки.

Основний фактор, від якого залежить остаточна ціна снасті, – це матеріал, взятий компанією-виробником за основу. Крім того, ціна може змінюватися, залежно від якості та кількості пропускних кілець у конструкції, їх власників. Щоб зрозуміти, яке вудлище вибрати для лову коропа, варто пам’ятати таке: до бюджетних моделей відносяться снасті зі скловолокна, а дорожчими вважаються композитні конструкції (поєднання вуглеволокна зі скловолокном), також бувають  з карбону вудлища, але це вже більш дорогий сегмент.