Як ловити щуку ранньою весною та особливості ловлі.

Як ловити щуку ранньою весною та особливості ловлі.

Успішно ловиться щука протягом усього весняного та осіннього періоду, але зазначимо, що саме весна дозволяє насолодитися процесом в повній мірі. Пов’язано це з тим, що у хижака зголоднілого після зими настає жор, під час якого він активно годується з метою відновлення сил. Звичайно, існують деякі моменти, дотримання яких дозволить розраховувати на збільшення шансів піймання риби. Це в першу чергу вибір приманок щодо розмірів, а також уміння визначити найбільш перспективні місця для лову.

Пік її активності припадає за тиждень до початку нересту. У цей період весни щука з жадібністю кидається на все, що може нагадувати кормовий об’єкт, але за умови, що його розмір буде менше середнього. Перед нерестом переважно використовуються воблери, на які ловля може відбуватися на глибині до двох метрів. Активність щуки буде залежати від періоду:

1. Перед нерестом, хижак буде успішно ловитися протягом усього світлового дня, зустрічається на середніх глибинах, використовують приманки розміром до 7 сантиметрів;

2. Нерест, зловити щуку стає складно, риба повністю перестає годуватися, в цей період можна зловити тільки невеликих щурят, які не досягли статевозрілого віку;

3. Після нересту, приблизно тиждень щука відпочиває, після чого починає активно годуватися, в цей період вона буде зустрічатися в прибережних зонах на глибинах до півметра. Для лову підійдуть штучні приманки різного розміру і виду;

 

Особливості ловлі щуки навесні в залежності від місяця

Отже, навесні експериментувати з приманками і снастями не слід. Якщо ви бажаєте отримати максимальне задоволення від рибальського процесу, то досить керуватися вже наявними навичками, які ви вже зуміли отримати в попередні роки риболовлі. Звичайно, в залежності від весняного місяця активність щуки буде відрізнятися, розглянемо деякі моменти:

• Ловля в березні. Якщо відповідально підготуватися до риболовлі, то сміливо можна розраховувати на впіймання трофейного екземпляра. Саме в цей період щука перестає бути обережною, вона з упевненістю атакує приманку, які їй пропонує рибалка.

• Ловля в квітні. Цей місяць не найкращий в лові щуки, пов’язано це з тим, що більша його частина переважно припадає на період нересту, а також на час відпочинку після нього, протягом всього цього часу хижачка не харчується і зловити її дуже складно. Найбільш перспективними місцями в квітні є мілкі ділянки, де збираються зграйки малька.

• Ловля в травні.
З приходом травня щука починає переходити на літній період життя. У цей місяць її стає важко ловити, оскільки щука постійно змінює місця полювання. Крім цього вона починає годуватися і в різний час доби. Помічено, що краще всього щука ловиться вранці і ввечері. Вдень хижачка проявляє активність за умов хмарної погоди, яка супроводжується невеликим дощем. У період негоди хижак залишає прибережні зони і залягає на глибині, до моменту, поки погода не нормалізується.

Перспективні місця для лову щуки навесні

Вибір перспективних місць для лову щуки залежить від погодних умов, часу доби, а також місяця. Розглянемо останній фактор більш детально:

• Березень. В цей період на водоймах місцями ще може залишатися лід, щука подібні ділянки не обходить стороною, особливо якщо поруч є потічок, який впадає в основне русло річки або озеро. У перший місяць весни шукати хижака слід на глибині 2-3 метри, особливо вигідними вважаються території, де є затоплені корчі, гідротехнічні споруди чи інші перешкоди за якими хижак може сховатися, чекаючи на здобич. Відзначимо, що в березні щука полює з укриття, вона не стане долати відстані з метою наздогнати здобич. Тому прийшовши на водойму в першу чергу потрібно обстежити кордони льоду і чистої води, що стосується прибережних зон, то їх можна залишити без уваги.

• Квітень. У цьому місяці щуку слід починати шукати ближче до прибережній зоні, а також на межі підводної рослинності. Звичайно, залишати без уваги корчі, а також затоплені чагарники не потрібно, подібні укриття залишаються привабливими для хижака. Особливу увагу потрібно тепер приділяти затоках і виходів з них. Оскільки в більшій мірі рибалка відбувається у складних умовах, то рекомендується в якості приманки використовувати незачіпляйки, з допомогою яких можна безпечно провести наживку серед корчі або в заростях підводної рослинності, де може стояти активна риба підстерігаюча здобич.

• Травень. У цьому місяці особливу увагу слід приділяти прибережним вирам, а також розливам, звичайно якщо глибина буде перевищувати більше півтора метрів. Зазначимо, що щука буде вибирати ділянки з чистою водою, якщо буде виявлена ділянка, де проходить межа каламутної і чистої води, то її не слід проходити, оскільки напевно тут щука буде присутня. Якщо після декількох закидів покльовки немає, то це не означає відсутність риби, можливо, використовуються не ті приманки або виконується не так проводка. Тому залишати перспективну частину акваторії не поспішайте, спробуйте для початку внести деякі зміни в техніку лову. Можливо, це дасть свої позитивні результати.