Гачки для ловлі коропа 

Гачки для ловлі коропа 

Гачки для ловлі коропа – це перше, з чим потрібно розібратися початківцям рибалкам. Це найважливіша частина оснащення, на якій не можна економити, інакше ні правильно вибране місце, ні вірно закормленная точка, ані приваблива наживка не приведуть до бажаного результату, якщо цей елемент не засіче трофей або просто зламається при виважуванні. Саме тому до вибору гачків слід ставитися з усією відповідальністю – невдалий варіант може зробити марною всю іншу працю, в більшості випадків недешеву, снасть для лову коропа. Гарні ж, правильно підібрані вироби дозволяють в повній мірі реалізувати всі покльовки. Коропові гачки при цьому мають ряд особливостей, що відрізняють їх від снастей для ловлі інших видів риб.

Особливості форми гачка

Однозначно відповісти на питання, які гачки для ловлі карпа будуть найкращими, неможливо. Кожен з варіантів гарний у певній ситуації. На вибір конкретної моделі впливають і особливості дна водойми – чисте або закоряжене, тверде, або ж є товстий шар мулу або водоростей. Вибирають гачки і під розміри, форму, плавучість та інші особливості насадки, з якої вони використовуються.

WIDE GAP

Класичної форми модель із загнутим усередину жалом. Це універсальний варіант, який може бути використаний з більшістю насадок і практично в будь-яких умовах лову. Закрите жало дозволяє застосовувати його на водоймах зі складним дном – з великою кількістю корчів, водоростей, або каменів, які можуть швидко затупити відкритий варіант.

CURVE SHANK

Універсальна модель з широким вигином і середньої довжини зігнутим ців’єм, яка особливо добре показує себе з насадками типу «сніговик», які складаються не з одного бойла. Не має яскраво виражених недоліків – при цілком ефективному підсіканні гачки такої форми завдяки меншій довжині цівки відрізняються більшою міцністю і слабкіше травмують рибу. Підходить як для потопаючих, так і для насадок з позитивною плавучістю.

SHORT SHANK

Закритий гачок з короткою цівкою. Відмінно підходить для риболовлі в найбільш складних умовах – в коряжнику, серед коренів дерев, чагарників, водної рослинності або на кам’янистому дні. Завдяки такій формі гачок слабо чіпляється за сторонні об’єкти і набагато менше тупиться, однак і результативність підсічок дещо гірше.

Розмір гачка

Цілком природно, що номер гачка підбирається під розміри використовуваної насадки. Найчастіше застосування в карпфішингу знаходять номери з 2 по 8 включно. Варіанти 2 скоріше рідкість, так як такі великі габарити можуть злякати і цілком гідних розмірів улов. Менше 8 номери також в хід йдуть рідко, так як зовсім дрібного коропа нікому ловити не цікаво (хоча для макушатника використовують і такі). Збираючи снасть, також потрібно врахувати колір гачків. Гачок повинен бути сумірний насадці. Так, у випадку з бойлами, горохом або кукурудзою відповідність діаметра приманки номером гачка має приблизно наступний вигляд:

  • Діаметр до 14 міліметрів – №8.
  • Для 16-18 міліметрових бойлів – №6.
  • При діаметрі близько 24 міліметрів використовуються гачки під номером не менше 4.